Liberamente Scavolini köögimööbel

Koristame kööki – töötasapinnad

Koristame kööki – Scavolini praktilised ja kiired nõuanded töötasapindade puhastamiseks, et köök säilitaks hea väljanägemise ka aastate pärast.
Töötasapind on ilmselt köögi üks kõige olulisemaid elemente. See on number üks partner toiduvalmistamisel ja sellelsamal põhjusel ootame töötasapinnalt maksimaalset vastupidavust ja lihtsat puhastamist. Nii nagu eelmises artiklis kapiuste kohta nägime, siis erinevad materjalid pakuvad erinevaid tasemeid vastupidavuse ja kasutusmugavuse osas. Seega vaatame lähemalt, kuidas hooldada ja hoida töötasapinda tipp-topp konditsioonis, et köök säiliks ilus vaadata ja mugav kasutada.
 
Üldised nõuanded, mis sobivad kõikidesse köökidesse
Enne, kui alustame materjalispetsiifiliste nõuannetega, tahame jagada paari nõuannet, mis on aktuaalsed ja kehtivad kõikide köökide, tasapindade ja kapiuste viimistluste-materjalide kohta.
Vesi, niiskus ja kõrged temperatuurid on köögi igapäevased osad. Tuletame meelde, et kuumus võib töötasapinda põletada, kahjustada ja plekke tekitada. Mis on “kuumade hetkede” kõige paremad lahendused? Väldi kuuma poti või panni otse tasapinnale asetamist. Lihtne kuumaalus, olgu puidust või vildist või silikoonist, on hea lahendust, kuhu tulikuumi esemeid asetada.
Teisest küljest on Eesti vesi üldiselt karedamapoolne ning katlakivi ja seebijäljed tavapärased tekkima. Kõige lihtsam on seda vältida, kui kuivatada pinnad võimalikult kiiresti pärast märgumist. Näiteks kuivatada kraanikauss, segisti ja kuivatusrest koheselt pärast nõudepesuga lõpetamist. Nõudepesumasina ukse soovitame avada alles umbes 20 minutit pärast töötsükli lõpetamist, et kuuma auruga õhku lendavad osakesed lähedalasuvatele kapiustele ei kondenseeruks ning siis kuivaks.
 
Roostevabast terasest töötasapind

Teras on tõelise koka materjal! Seetõttu on see ka kõige õigem materjal näiteks meie Mia köögis, mille on disaininud ja välja aidanud töötada Itaalia tippkokk Carlo Cracco. Teras on ülivastupidav ja samas võimalik kasutada väga šiki lahendusena töötasapinnal. Hoidmaks roostevaba terast läikivana ning poleeritud, soovitame seda puhastada iga kord pärast kokkamise lõpetamist lihtsa seebi või õrnatoimelise nõudepesuvahendiga ning pühkides või nühkides pehme švammiga harjatud mustri suunas. Siis loputa ja kuivata tavalise köögirätikuga või mikrofiiberlapiga. Kangemate plekkide puhul võib kasutada kuumaks aetud valge veini äädikat või piiritust, kuid kindlasti loputa pinnad puhta veega pärast puhtaks ning kuivata.
 
DuPont CORIAN töötasapind

Selle hinnatud ja vastupidava materjali igapäevaseks puhastamiseks soovitame kasutada mikrofiiberlappi, kerget poleerivat puhastuskreemi või -pastat või tavalist nõudepesuvahendit. Hõõruda tuleks lappi vahendiga ringjate liigutustega. Kangekaelsete plekkide jaoks soovitame tugevat küürimisšvammpi nõudepesuvahendiga või spetsiaalset ammoniaagibaasil puhastusainet. Kindlasti tuleb tasapinda hõõrumise vahepeal rohke veega loputada ning lõpus ka korralikult kuivatada.

 
Dekokeraamika töötasapind
See on hinnatud tasapind, mis on tehtud keraamilistest plaatidest. Igapäevaseks puhastamiseks piisab niiskest pehmest švammist või mikrofiiberlapist. Keraamiliste plaatide ning vuukide sügavpuhastuseks soovitame kloori või valgendi baasil puhastusainet.
Graniidist ning marmorist töötasapinnad
Graniit ja marmor väljendavad loodusliku kivi vastupidavust ja kaunist loomulikku valguse mängu pinna sees. Graniidi pikaajalisuse saladuseks on neutraalsed ja õrnad puhastusvahendid, alkohol või spetsiaalsed graniidile mõeldud puhastusained. Sügavamaks puhastuseks võib kasutada metallšvammi juhul, kui see ei kriimusta poleeritud kivi pealispinda, seega ole ettevaatlik. Marmori igapäevaseks hoolduseks sobib soe vesi, neutraalne happevaba puhastusaine või õrn marmori pesuvahend. Väldi marmori puhastamist kriimustavate või happeliste vahenditega. Mõlema kivi pealt peaks plekid eemaldama esimesel võimalusel, kui nad on alles värsked.
Laminaadist töötasapind
Igapäevaseks laminaadi puhastamiseks soovitame lihtsalt sooja veega niisutatud mikrofiiberlappi ja vajadusel õrna pesuvahendit. Raskemad plekid eemalduvad, kui neile otse õrnatoimelist puhastusainet peale pritsida ja seejärel puhta ja kuiva mikrofiiberlapiga mustus ära pühkida.
 
Kvartsist ja Okite töötasapinnad
Igapäevaseks puhastamiseks soovitame lihtsalt sooja veega niisutatud mikrofiiberlappi ja vajadusel õrna pesuvahendit. Kangemate plekkide puhul piserda plekile puhastusainet, lase mõjuda vastavalt mustuse tüübile ning siis pühi kuiva ja puhta mikrofiiberlapiga lahtiligunenud mustus ära.
Klaasist töötasapind
Igapäevase mustuse saab sellelt poleeritud ja siledalt pinnalt lihtsasti kätte pehme niiske lapiga ja tavalise nõudepesuvahendiga. Kangekaelsete plekkide jaoks soovitame kasutada kloori- või valgendipõhiseid kangeid puhastusaineid. Enne loputamist tuleb need aga švammi või lapiga pinnalt ära pühkida, et kanged ained laiali ei valguks ja mujal materjale kahjustama ei hakkaks.
 
Stoneware, Lapitec ja Dekton töötasapinnad
Portselanist kunstkivid ja muud kiviefektiga materalid saab puhtaks märja mikrofiiberlapi ja õrna pesuvahendiga. Kindlasti on vaja tasapinnad seejärel loputada ja kuivatada ning soovitame kõikide plekkidega koheselt tegeleda, et need värskena kätte saada.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga